Сензационно разкритие: „Българка в лилаво“ е основен заподозрян в най-мистериозното отвличане на бебе в света (СНИМКИ)

   

 

Около 8 вечерта на 3 май 2007 г. британската гражданка Джени Мурат, живееща в португалското крайбрежно градче Прая да Луз, забелязва жена, която се взира упорито в жилищна сграда, която е известна като комплекс за британски семейства, пише Дейли мейл. „Видях жената да стои на края на улицата,“ разказва г-жа Мурат.

„Тя привлече вниманието ми, защото носеше ярко лилави дрехи. Стори ми се странно.“ По някое време през следващите два часа 3-годишната Мадлин Маккан изчезва от апартамента в същия блок, докато родителите й вечерят с приятели наблизо.

„На следващата сутрин чухме, че малко момиченце е изчезнало и по-късно аз казах на полицията за тази жена, която видях отпред,“ продължава г-жа Мурат. „Не я познах и нямам идея коя е тя, но изглеждаше подозрителна.“ В момента само тази „жена в лилаво“, твърди Дейли мейл, че е научил от свои източници, е единствената причина операцията по издирването на детето да не бъде прекратена, тъй като Скотланд ярд я провежда безуспешно вече десета година, а според нормативите би трябвало да се спре на шестата при липса на надежда за успех.

Полицаите смятат, че заподозряната е българка и живяла в Прая да Луз с партньора си, мъж от немски или източноевропейски произход (смята се, че вече е мъртвец)  по време на изчезването на Мадлин Маккан. Смята се също така, че полицията има известни сведения за неговата дейност приживе. През последните шест месеца детективи са обикаляли тайно из цяла Европа, опитвайки се да открият следи от мистериозната българка. В началото те били четирима, а в пика на разследването броят им нарастнал на 31.

През този септември бюджетът им е бил спрян, но разследващите по случая „жената в лилаво“, успели да убедят ръководството да го удължи с още шест месеца. Отпуснати са още 154 000 паунда и издирването ще продължи поне до идния март, с последния транш цената по операциите за намиране на Мади стига 12 милиона паунда.

Имайки предвид, че г-жа Мурат (чийто син Робърт е бил арестуван като заподозрян две седмици след изчезването на Мадлин, но после напълно освободен от подозрение) алармирала полицията още на сутринта след изчезването на момиченцето, остава въпросът защо на разследващите са им били нужни 10 години, за да обърнат внимание на свидетелските й показания, пише Дейли мейл.

На Острова случаят с малката Мади е също толкова популярен, колкото този с бебето Линдберг в Щатите през 30-те години на миналия век. Заради широката разгласа, през годините тя е била „забелязвана“ къде ли не – в Бразилия, Индия, Мароко, Парагвай, на германски самолет и в супермаркет в Нова Зеландия. Включително и в Слънчев бряг – английско семейство било уверено, че е тя… Сега остава да видим дали от „българската връзка“ ще излезе нещо.